17/07

Soorten sloten

Een overzicht van verschillende soorten sloten & beveiliging

1) Veiligheidscilinder

Zylinder_mechanisch_Serie-50_180_007_99

Wat?

De naam zegt het zelf, een veiligheidscilinder is een slot in de vorm van een cilinder. Alleen met een bijpassende sleutel kan het slot geopend worden. Wanneer men een verkeerde sleutel in het slot steekt, wordt de cilinder geblokkeerd door stiften, plaatjes of kogeltjes.

Voordelen?

  •  In tegenstelling tot een gewone cilinder met koperen pinnen, is veiligheidscilinder moeilijk of zelfs niet uit te boren dankzij de stalen pinnen in de cilinder.
  • Door de verstevigende stalen balk in de veiligheidscilinder is deze moeilijker af te breken.
  • Omwille van het vereiste veiligheidscertificaat voor het bijmaken van de sleutel, wordt namaak voorkomen.
  • Het ‘picken’ van de cilinder (= openen met een haakje) is onmogelijk.

Let op!
De manier waarop de veiligheidscilinder wordt bevestigd in de deur is ook van belang. Bij oudere deuren zitten vaak afwerkplaatjes rond de cilinder. Wanneer dit losgewrongen wordt, zie je de cilinder voor een stukje uitsteken, waardoor dieven dit vervolgens gemakkelijk los krijgen. Zorg er daarom voor dat uw cilinder niet uitsteekt en stevig vastgeschroefd is, zodat er geen speling is.

2) Meerpuntssluiting

meerpuntssluiting

Wat?

Een meerpuntsslot zorgt er voor dat de deur op meerdere punten afgeloten wordt. De meest gebruikte vorm is de drie-puntssluiting, waarbij het slot zich vastgrijpt in het kozijn aan de hand van 3 beugels.

Voordelen?

  • De deur is afgesloten over zijn gehele lengte.
  • Het behoort tot één van de beste en meest veilige sloten die u kunt plaatsen.

7-puntssluiting
Tegenwoordig kan u ook een 7-puntssluiting plaatsen, waarbij de deur op 7 plaatsen dicht zit met drie haken en vier pennen. Dit zorgt voor de meest optimale beveiliging.

3) Dievenklauw

Scharnier_kogellager001

Wat?
Een dievenklauw dient om naar buiten draaiende ramen en deuren te beveiligen. Het bestaat uit een stalen, holle bus en een stalen pen. De pen kan onder of boven elk scharnier in de deur of het raam geplaatst worden en de bus wordt dan recht ertegenover gemonteerd.

Voordelen?
Bij deuren of ramen die naar buiten draaien zit de scharnier aan de buitenkant. Hierdoor is het relatief gemakkelijk om dit te forceren. De dievenklauw voorkomt dit en zorgt ervoor dat de deur of het raam niet meer kan worden geopend wanneer de scharnierpennen zijn vernield.

4) Magneetcontacten

753360_BB_00_FB.EPS_

Wat?
Een magneetcontact bestaat uit een reedcontact en een magneet die parallel op elkaar worden aangebracht. Wanneer de afstand tussen het reedcontact en de magneet groter wordt, zal het stroomcircuit onderbroken worden. Met het magneetcontact kan je dus te weten komen of de deur of het raam open of gesloten is. Het systeem kan op basis van die informatie vooraf geprogrammeerde acties uitvoeren.

Voordelen?

  • Als uw huis beveiliging nodig heeft (bijvoorbeeld ’s nachts of wanneer er niemand thuis is) kan u dit instellen in het systeem.
  • Door bijvoorbeeld als actie in te stellen dat alle lichten gaan flikkeren of een sms naar de bewoners en buren verstuurd wordt, kunnen ongewenste bezoekers op een snelle en eenvoudige wijze afgeschrikt en weggejaagd worden.